Primena ekološke takse od 1. aprila 2010. godine

Bez autora
Mar 21 2010

Primena Uredbe o uvođenju ekoloških taksi će biti odložena do 1. aprila kako bi privrednici imali vremena da se prilagode i pripreme. Sredstva od taksi neće ići direktno kao budžetski prihod već će biti namenjena za projekte upravljanja otpadom.Ekološka taksa biće naplaćivana na sve proizvode koji se uvezu i proizvedu u zemlji za potrebe domaćeg tržišta, i to po kilogramu, pri čemu se na nju neće naplaćivati porez na dodatu vrednost. Preduzećima koja budu izvozila robu biće vraćena sredstva koja su naplaćena za tu taksu.

Primena ekološke takse od 1. aprila 2010. godinePrimena Uredbe o uvođenju ekoloških taksi će biti odložena do 1. aprila kako bi privrednici imali vremena da se prilagode i pripreme.

Sredstva od taksi neće ići direktno kao budžetski prihod već će biti namenjena za projekte upravljanja otpadom.

Ekološka taksa biće naplaćivana na sve proizvode koji se uvezu i proizvedu u zemlji za potrebe domaćeg tržišta, i to po kilogramu, pri čemu se na nju neće naplaćivati porez na dodatu vrednost. Preduzećima koja budu izvozila robu biće vraćena sredstva koja su naplaćena za tu taksu. Naplata ekološke takse obezbediće dugoročno očuvanje životne sredine i razvoj industrije za reciklažu otpada, jer će sva sredstva ići u Fond za zaštitu životne sredine, iz kog će se izdvajati za podsticaj industrije za preradu otpada.

Uz podršku države može se ubrzano razvijati i nova industrijska grana, a to je prikupljanje i obrada otpada, koja će zaposliti veliki broj ljudi.

Ekološke takse postoje svuda u svetu, a zagađena životna sredina je uzrok bolesti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik